What's New in Fiber Optic Cables?

Almost since the beginning, fiber optic cables for outside plant installation have been mostly loose tube cables with a few ribbon designs. But cable designs and how they are installed are changing. How well have you been keeping up with fiber optic cable technology changes?

1. The purpose of all fiber optic cables hasn’t changed; it’s _______.

Correct Answer: All of the above

2. New generation cables are designed to _______.

Correct Answer: Pack more fibers into smaller cable diameters

3. The two fiber technologies that have permitted the development of smaller, higher-density cables are _______ and _______.

Correct Answer: Smaller diameter buffer coatings
Correct Answer: Bend-insensitive fibers

4. Manufacturers are even considering _______ to reduce cable size or increase fiber density.

Correct Answer: Reducing fiber size from 125 to under 100 microns

5. Because many of these cables contain more fibers, fibers are in ribbon designs to allow faster splicing.

Correct Answer: True

6. The new cable designs use a different type of fiber ribbon that is _______ so fibers can be squeezed into smaller spaces.

Correct Answer: Flexible

7. To splice these new cables, you need a new fusion splicer that can splice _______.

Correct Answer: All of the above

8. Many of these cables are designed to be installed underground only by _______.

Correct Answer: Blowing into microducts

9. Some of these high-density cables, especially ones with higher fiber counts, may be incompatible with pulling gear such as capstans and pulling blocks used with conventional cables.

Correct Answer: True

10. A consequence of making fiber optic cables more dense is that they may _______ than conventional cables.

Correct Answer: Be more fragile

Advertisement

Advertisement

Advertisement

featured Video

;

Vive Pico Wireless Remote

The Pico wireless remote is easy to install, it can be wall-mounted or mounted to any surface, and includes a ten-year battery life. See how this wireless wall control makes it simple to add lighting control wherever you need it.

Advertisement