Making Connections Correctly

For a fiber optic link to work, all fibers need to be connected properly—otherwise known as polarity. That sounds simple, but it can become complicated, depending on the components you use. How well do you understand polarity?

1. Polarity in a fiber optic link or network is important to ensure _____.

Correct Answer: All of the above

2. Most fiber optic links use _____ fibers to transmit full duplex signals, sending data in both directions along a link at once.

Correct Answer: 2

3. Single-fiber connectors like the SC or LC can be _____ to create a duplex (2-fiber) connector to simplify link connection polarity.

Correct Answer: Clipped together to create a duplex connector with properly aligned fibers

4. Cables use color-coded fibers to help make correct connections. If a link has two fibers, white and blue, a transmitter at one end connected to a blue fiber will require the link’s receiver on the other end to connect to a _____ fiber.

Correct Answer: Blue

5. Duplex and multifiber connectors use _____ and _____ to ensure proper polarity. (Choose two.)

Correct Answer: Mating adapters with key slots
Correct Answer: Keyed connectors

6. Passive optical networks such as fiber to the home are also full duplex links but only use one fiber, transmitting simultaneously in both directions, so they have no polarity.

Correct Answer: True

7. Permanently installed multifiber cables are usually connected so _____.

Correct Answer: Like color or number fibers are connected at joints (connections or splices)

8. MPO connectors used for backbone cables and multifiber transceivers can have two or more rows of _____ fibers.

Correct Answer: Any of the above

9. MPO connectors have only one method of fiber polarity in the TIA 568 standard, but there are many other possible combinations used by various manufacturers.

Correct Answer: False

10. The polarity of all fibers in a fiber optic network should be determined by _____.

Correct Answer: The documentation created when the network is designed

Advertisement

Advertisement

Advertisement

featured Video

;

Vive Pico Wireless Remote

The Pico wireless remote is easy to install, it can be wall-mounted or mounted to any surface, and includes a ten-year battery life. See how this wireless wall control makes it simple to add lighting control wherever you need it.

Advertisement